Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

NEA

Médiapartnereink

Main Menu

Támogatóink

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Minta felháborítónak tartjuk, Marosvásárhely polgármesterének hozzáállását a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett megemlékezéssel és felvonulással kapcsolatban. Véleményünk szerint Dorin Florea polgármester úr, szánt-szándékkal és mindenféle más megfontolás nélkül akadályozza a Székely Szabadság napja alkalmából megszervezett eseményt.

Mivel Románia jelenleg hatályos törvényei szerint, pontosabban 1991/60-as törvény értelmében a megemlékező felvonulások nem engedélykötelesek, ezért arra bátorítunk mindenkit, kiváltképp a szervezőket, hogy tekintsenek el, a polgármester aggályoskodásától és az esemény szervezését az eredeti tervek szerint folytassák.

A szabadságért életüket áldozó mártírok, a '48-as magyar forradalom közelsége, a márciusi ifjak szellemisége kötelez, hogy minden erdélyi magyar és székely szembeszegüljön az ilyen fajta jogtiprással. Nem tűrhetjük, hogy megtagadják alkotmányos jogainkat, a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés jogát. Nem tűrhetjük, hogy a hatalom megakadályozza a jogos autonómiaigény – felvonulás formájában történő – kinyilvánítását.

Mi, fiatalok itthon akarunk biztos jövőt építeni magunknak és unokáinknak. Egy szabad és gazdaságilag fejlődő Székelyföldet akarunk, ahol családunk és egész közösségünk boldog jövőjét biztonságban felépíthetjük. Mindennek alapköve Székelyföld területi, gazdasági és közigazgatási önrendelkezése. Ezért akár a tavalyi évben, idén is szervezeteink részt vesznek a felvonuláson is, mivel az erkölcsi és törvényes jogunk.

A fentieket figyelembe véve, az említett ifjúsági szervezetek, tehát nyomatékosítjuk, hogy március 10-én részt veszünk a Székely szabadság napján tartandó megemlékezésen és az azt követő felvonuláson is és reményünket fejezzük ki, hogy sem a szervezők sem partnereiknek nincs szándékában fejet hajtani e nyilvánvaló jogtiprásnak.

Tőke Ervin – a Minta elnöke

Fancsali Barna - a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke