Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Maros Megyei Törvényszék csütörtökről hétfőre halasztotta a döntést arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megtarthatja-e március 10-én Marosvásárhelyen a tervezett felvonulását is, vagy csak a Székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezésen ünnepelheti a Székely szabadság napját.

A törvényszék közleménye szerint a halasztást a Siculitas Egyesület (az SZNT háttérintézménye) kérte, hogy megismerhesse annak a CD-nek a tartalmát, amelyet a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal képviselője csatolt a perirathoz.

Izsák Balázs, az SZNT azt mondta, úgy tudják, hogy az adathordozó olyan felvételeket tartalmaz, amelyeket a helyi rendőrség a tavalyi marosvásárhelyi felvonuláson készített, és amelyek – a rendőrség álláspontja szerint – a rendezvény alkotmányellenes voltát bizonyítják. Az SZNT elnöke hozzátette, ezekhez nem tudtak viszonyulni a tárgyaláson, hiszen nem ismerték a felvételeket, a tavalyi megmozdulás után pedig a rendőrség gratulált a szervezőknek, és azt közölte, hogy incidensek nélkül zárult a rendezvény. Izsák Balázs reményét fejezte ki, hogy hétfőn kedvező ítélet születik az SZNT számára, és az eredeti terveknek megfelelően tarthatják meg a Székely szabadság napját. „A jogban kevés olyan tiszta helyzet van, mint egy határidő letelte. Mi tavaly december 9-én jelentettük be a március 10-re tervezett rendezvényünket. A polgármesternek a törvény értelmében 48 órája volt, hogy betiltsa annak bizonyos részeit” – jelentette ki az SZNT elnöke.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere ez év február 17-én keltezte azt a határozatát, amelyben jóváhagyta a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékező rendezvényt, de megtiltotta, hogy a megemlékező tömeg tiltakozó felvonulást is tartson Marosvásárhely területén.

A polgármester arra hivatkozott, hogy az illetékes városházi bizottság „nyugtázván a tavalyi felvonulás során történt incidenseket” kedvezőtlenül véleményezte a felvonulást. Hozzátette: „a székely vértanúk emléke nem kompromittálható tiltakozó megmozdulásokkal”.

Az SZNT korábban azt közölte, százezer embert vár a marosvásárhelyi Postarétre, a Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

A Székely szabadság napja tavalyi rendezvényén a szervezők szerint 30 ezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt. A tömeg által közfelkiáltással elfogadott és a kormánynak benyújtott, a Székelyföld autonómiáját követelő petícióra nem érkezett válasz.(mti)

 

2014.02.27.

Forrás: vasarhely.ro

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés