Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Másodszor szervez autonómiatüntetést a Székely Nemzeti Tanács Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél. Az eseményre sok gyergyószéki is készül.

A Székely Szabadság Napja megemlékezés és autonómiatüntetés március 10-én délután 5 órakor kezdődik, és várhatóan több száz gyergyószéki is ott lesz az eseményen. Az autóbuszok 13 órakor indulnak a településekről, a gyülekező mindenhol a helyi művelődési házaknál lesz – közölték sajtótájékoztatójukon Korpos Levente és Árus Zsolt, az SZNT helyi illetékesei.

A szervezők által biztosított autóbuszokon mindenkinek lesz helye, aki részt akar venni a vásárhelyi megmozduláson. Annyi járművet indítanak, ahányra szükség van. Az utazáshoz 10 lejes hozzájárulást várnak el a résztvevőktől, de az is utazhat, akinek esetleg nehézséget okoz ennek előteremtése (egy népesebb családnak már nem kis összeget jelentene). Az ő esetükben eltekintenek a hozzájárulás kéréséről.

Az utazásra előzetes jelentkezést várnak, Gyergyószentmiklóson a pártok székhelyén, a vidéki településeken pedig a helyi kábeltévékben teszik közzé, hogy hol, kinél lehet feliratkozni. Korpos Levente elmondta, számítanak arra, hogy az egyházak is fontosnak tartják a marosvásárhelyi megmozdulást, és akárcsak tavaly, a papok is felhívják majd a híveik figyelmét az eseményre, buzdítanak a részvételre.

Legyen ez a nap székely nemzeti ünnep

Az SZNT szerint ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is. A tudatos, közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében. „Hallja meg jogos követeléseinket a nagyvilág, s hallja meg végre Románia kormánya is!” – olvasható a szervezet felhívásában. A követelés pedig egyértelmű: Székelyföld autonómiája.

„Mutassuk meg együtt, hogy 150 ezer ember akaratáért, melyet a Székelyek Nagy Menetelésén határozottan mutattunk fel, ismét ilyen határozottan síkra szállunk! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!” – szól a felhívás szövege.

Március 10. hétfőre, azaz munkanapra esik, így elképzelhető, hogy nem mindenki tud eljutni az eseményre, aki szeretne. Ennek ellenére, a gyergyószéki szervezők arra számítanak, legalább annyian uraznak innen Marosvásárhelyre, mint egy éve, amikor négy autóbusz vitte Gyergyószékről a tüntetőket.

Ugyanakkor a szervezők ara kérik a cégvezetőket, intézményvezetőket, hogy a tüntetés napján déltől engedjék el munkahelyükről a tüntetésen részt venni szándékozókat. „Március 10. az idén is március 10-re esik, s egy ilyen ünnepet nem lehet más dátumon megtartani. Legyen ez a nap székely nemzeti ünnep!” - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az SZNT – tekintettel a választási évre is – ismételten és még hangsúlyosabban leszögezi: ezen a napon csakis a szabadságról, a székely nép autonómiatörekvéséről lehet szó és nem pártok, szervezetek, vagy ideológia csoportok üzeneteiről. Méltóságteljes tüntetésre számítanak, bíznak abban, hogy Székely Nemzeti Tanács céljaitól idegen üzeneteket senki nem fog megfogalmazni, sem szavakban, sem jelképekben, sem a közösen kiáltott jelszavakban. Bíznak abban is, hogy a pártok, szervezetek, ideológiai csoportosulások otthon fogják hagyni saját jelképeiket, hogy az összetartó közös cél mellé, Székelyföld zászlaja alá sorakozzanak fel.

 

2014.02.28.

Forrás: szekelyhon.ro

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés