Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Az utolsó száz méterhez érkezett a székely szabadság napjának szervezése, felerősödött a mozgósítás, és remélik, az utolsó napokban az MTVA is bekapcsolódik a népszerűsítésbe – mondta el a Háromszék kérdésére Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

A felvonulás betiltását nem hagyják annyiban, keresik a jogorvoslat lehetőségét, de felhívják az emberjogi szer­vezetek figyelmét is, hogy a szólásszabadság és a gyülekezési jog sérült a polgármesteri hivatal döntése okán. Bíznak benne, az önkényes döntés miatti felháborodás mozgósít, és még többen kivonulnak március 10-én a marosvásárhelyi Postarétre.

Izsák Balázs hangsúlyozta: a jövő évi rendezvény szervezését már idén március 11-én megkezdik éppen azért, hogy ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló időhúzás. Ugyanakkor felhívják a világ kü­lönböző tájain szimpátiatüntetéseket szervezők figyelmét, hogy március 10-én Marosvásárhelyen már nem csak Szé­kelyföld autonómiájáért kell tüntetni, hanem az alapvető emberi jogok súlyos megsértése miatt is. Az SZNT elnöke elmondta, felhívással fordul a székelyföldi polgármesterekhez, hogy március 15-én, az ünnepi megemlékezések után minél több településen tartsanak kisebb felvonulást, így tiltakozzanak a marosvásárhelyi menetelés betiltása ellen. Izsák Balázs kitért arra is, hogy jónak tartja Kincses Előd ügyvéd javaslatát, aki azt tanácsolta, forduljanak memorandummal a miniszterelnökhöz, és kérjék, utasítsa a prefektust a polgármesteri határozat bírósági megtámadására. Mint fogalmazott, meg­tesznek „minden olyan lépést, amely illesz­kedik a demokrácia és jog kereteibe”.

A Háromszék érdeklődésére az SZNT elnöke elmondta, múlt héten egyeztetett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, várják, hogy a szövetség nevesítse szónokát a március 10-i megemlékezésre, és azt is, hogy jelölje ki biztonsági embereit, akik segítik majd a rendezvény zavartalan lebonyolítását. Brassai Zsombor Maros megyei RMDSZ-elnökkel több ízben egyeztettek, reméli, az utolsó napokban aktívan bekapcsolódnak a szervezésbe. Felhívta a figyelmet arra is: az RMDSZ elsősorban az októberi nagy menetelésnek köszönheti, hogy most kormányba hívták, ezt Victor Ponta tételesen is megfogalmazta, amikor azt nyilatkozta, hogy így akarják elejét venni a magyarság radikalizálódásának. Izsák Balázs elmondta továbbá, Dorin Florea polgármester tiltása elsősorban felháborodást és elégedetlenséget váltott ki az emberekből, éppen ezért reméli, nagyon sokan kimennek majd a megmozdulásra.

Az SZNT idén harmadik alkalommal szervez megemlékezést a marosvásárhelyi Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél. A székely szabadság napján tavaly 30 ezren gyűltek össze és vonultak petícióval a prefektúra elé, idén Dorin Florea polgármester a megemlékezést engedélyezte, de a felvonulást betiltotta, az SZNT szerint későn és jogtalanul. Hétfőn a Maros Megyei Törvényszék elutasította a polgármesteri tiltást megfellebbező SZNT-s keresetet.

Izsák Balázs tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányfőhöz címzett beadványt az SZNT Victor Ponta miniszterelnöknek, a kor­mánynak, a belügyminiszternek és Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is eljuttatta. Kelemen Hunort arra kérték, hívja fel a figyelmet az ügy sürgősségére.

Szerző: Farkas Réka

 

2014.03.05.

Forrás: 3szek.ro

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés