Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Úgy tekintjük, hogy március 10-én ez az ügy nem fog lezárulni, minden erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy ilyen jogsértés a jövőben ne fordulhasson elő. Még márciusban le fogjuk tenni az előzetes bejelentést 2015. március 10-re vonatkozóan – nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, az SZNT elnöke annak kapcsán, hogy a megyei törvényszék hétfői döntése helyt adott Marosvásárhely polgármestere határozatának, amellyel megtiltotta a székely szabadság napi megemlékezést követő menetelést.

A Székely Szabadság Napjáról az SZNT elnöke elmondta, hogy a szervezés megfelelő ütemben halad, az emberek mozgósítása, buszok szervezése, a szórólapok, plakátok, de a média bevonása is rendben van annak érdekében, hogy a Székely vértanúk emlékművénél március 10-én minél többen legyenek. Sajnálatos momentumnak nevezte, hogy a polgármesteri hivatal megtiltotta a rendezvényt követő menetelést. Ezzel kapcsolatban leszögezte: – 25 évvel a rendszerváltás után Romániában alapvető emberi jogot sértő intézkedés történt. Ez a tiltó határozat sérti a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot. Az SZNT törvényes jogorvoslati eszközökhöz folyamodott. Úgy tekintjük, hogy március 10-én ez az ügy nem fog lezárulni, minden erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy ilyen jogsértés a jövőben ne fordulhasson elő. Még március hónapban le fogjuk tenni az előzetes bejelentést 2015. március 10-re vonatkozóan, hiszen egyértelmű, hogy a tavaly májusban, majd decemberben újra letett bejelentés mellőzésének, elhanyagolásának az volt a célja, hogy addig húzzák tudatosan és rossz szándékúan, amíg a 60/1991-es törvény biztosította jogorvoslati eljárásra nem lesz már idő. Tulajdonképpen az, hogy sem a májusi, sem a decemberi beadványunkra idejében nem történt semmilyen intézkedés, sőt olyan válaszokat kaptunk, hogy túl korai, nyilvánvaló, hogy a jogorvoslati jogtól való megfosztásunkra vonatkozott.

„Az esetleges incidensek felelőssége a polgármestert és Bretfeleant terhelik”

Kincses Előd elképesztőnek nevezte a polgármester és Bretfelean őrnagy tiltó határozatát, mert mint mondta, hogy ha a Székely Szabadság Napján összegyűl 30 ezer ember, mint a tavaly, azok haza is kell menjenek. Ezt pedig csak a November 7 negyeden és a főtéren keresztül tehetik meg, és ha a polgármesteri tiltásnak, hogy nem szabad Marosvásárhely utcáit használni, megpróbálnának érvényt szerezni a csendőrök, akkor el lehet képzelni, hogy ennek milyen következményei lehetnek. – És egyáltalán, hogy lehet azt mondani a marosvásárhelyi magyaroknak, hogy ne jöjjetek be arra a főtérre, amelyet a ti őseitek építettek. Ez elképesztő, pofátlan és törvénytelen álláspont – jelentette ki az ügyvéd.

A továbbiakban arról beszélt, hogy a prefektusnak kellene megtámadnia, és ha megtámadná, akkor a közigazgatási törvény értelmében, felfüggesztődne a határozat. Tájékoztatott, hogy a törvényszéki határozat nyomán, az SZNT tegnap írásost megkeresésben fordult a kormányfőhöz, amelyben arra kéri, szólítsa fel a prefektust a törvény betartására, vagyis támadja meg a közigazgatási bíróságon a törvénytelen polgármesteri határozatot.

Békésen és méltósággal

Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha a tiltás marad, Izsák Balázs kijelentette: a Székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés végén arra fogja kérni az embereket, hogy menjenek haza. – Ha nem sikerül megoldást találni, akkor a megemlékezés végén bejelentjük, hogy a rendezvény véget ért. És arra kérünk mindenkit, hogy a járdát használva, békésen, méltósággal térjen haza.

Kincses szerint az emberek nem maradhatnak az emlékműnél, csak azért, mert nem tetszik a polgármesternek vagy Bretfeleannak. Felhívta a figyelmet, hogy a menetelést tulajdonképpen hallgatólagosan elfogadták, mert a törvény értelmében, a polgármester a bejelentést követő 48 órán belül kellett volna betiltsa. Ami nem történt meg. Egyébként arra is figyelmeztetett, hogy mivel a tiltó határozat teljességgel törvénytelen, végrehajthatatlan, hiszen elképzelhetetlen, hogy a mintegy 30 ezer ember úgy menjen haza, hogy kikerülje a November 7-et és a főteret. – Ha ebből problémák lesznek, és esetleg a csendőrség túlkapásokat fog elkövetni az ártatlan emberekkel szemben, ezért a fő felelősség Florea polgármestert és Bretfelean őrnagyot terheli – jelentette ki Kincses Előd.

Szerző: Mózes Edith

 

2014.03.05.

Forrás: e-nepujsag.ro

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés