Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Külügyminisztérium közleménye

A magyar kormány beavatkozik az SZNT mellett Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy beavatkozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) oldalán abba a perbe, amit az SZNT az Európai Bizottság döntése ellen indított az Európai Unió Törvényszékénél. A lépésről a bírói fórumot hivatalosan értesítette a magyar Kormány.

A Bizottság ugyanis 2013. július 25-én formálisan elutasította az SZNT "Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért" címmel benyújtott európai polgári kezdeményezését arra hivatkozva, hogy az nem olyan kezdeményezésre irányul, amely tekintetében a Bizottságnak hatásköre lenne jogalkotási javaslatot tenni. Az SZNT álláspontja ezzel ellentétes.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: "Magyarország Kormánya az Alaptörvényben lefektetett kötelezettségéből fakadóan is kiemelt figyelemmel kíséri a határon túli magyarok sorsát érintő kezdeményezéseket. Azzal, hogy az Európai Unió Törvényszékénél folyó eljárásba történő beavatkozás mellett döntött, a kormány kifejezésre kívánja juttatni azt az igényt, hogy az Európai Unió politikáit közvetetten se lehessen olyan célokra használni, illetve ne legyen olyan hatásuk, amelyek a magyar kisebbséget szülőföldjén hátrányos helyzetbe hozzák. Meggyőződésünk, hogy ez ellentétes lenne a vonatkozó európai értékekkel, elvekkel, jogrenddel."

Kiadó: Külügyminisztérium

2014.03.06.

Forrás: MTI OS

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés