Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Nagyon fontos lenne, hogy minél nagyobb számban részt vegyünk Marosvásárhelyen a székely szabadság napján, hogy megmutassuk, nem félünk kiállni jogainkért, mert ha nem tesszük, akkor hagyjuk, a hatalom úgy packázzon velünk, ahogy csak akar – jelentette ki tegnap Bedő Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt képviselője.

Törvénytelen volt a székely szabadság napjára tervezett marosvásárhelyi felvonulás betiltása, és folyik a zavarkeltés, félrevezetik az embereket, sokan úgy értelmezik, az egész rendezvényt lefújta a polgármester, pedig ez nem igaz, a Postaréten, a Székely vértanúk emlékművénél megtartják a megemlékezést és a tiltakozó népgyűlést – hangsúlyozta. Az alkotmányra és a gyülekezési jogot szabályozó törvényre hivatkozva sorakoztatott fel érveket, miért járt el jogtalanul Dorin Florea polgármester, amikor nemet mondott a megemlékezést követő felvonulásra. Szerinte titkosszolgálati eszközökkel zajlik azóta is a diverzió, az emberek nem értik pontosan, miről van szó, és mire vonatkozik a tiltás. A hétfői rendezvény próbatétel, annak fokmérője, hogy mennyire lehet bennünket térdre kényszeríteni – mondotta. Az EMNP szerepet vállal a szervezésben is, az induló buszokra az EMNP-székházakban is lehet jelentkezni.

Március 10-én, hétfőn ünnepeljük Marosvásár­helyen a székely szabadság napját, a kezdeményező SZNT százezer ember jelenlétére számít, és a székelyföldi területi autonómia igényének kinyilvánítása mellett alapvető emberi jogok – a szólásszabadság és a gyülekezési jog – megsértése miatt is tiltakozik majd az összegyűlt tömeg.

Szerző: Farkas Réka

2014.03.07.

Forrás: 3szek.ro

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés