Vizsgázik a román igazságszolgáltatás Dan Tanasă-ügyben

A nemrég történt miccses provokáció igazolja, hogy mekkora hullámokat is verhet Romániában a szándékos gyűlöletkeltés. A hamisra vágott videofelvétellel szemben azonban Székelyföldnek megvan a „hivatásos magyarevője” is, aki néhol hallgatólagos, néhol nyílt hatósági támogatással támadja a székelyföldi magyar jelképeket és a magyar nyelv használatát.

A Dan Tanasă-jelenségnek az is aktualitást ad, hogy tavaly nyújtott be keresetet Székelyudvarhely polgármestere ellen az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), amely szerint a székely zászlók és a város lobogói törvénytelenül vannak kitűzve a polgármesteri hivatal bejárata felett, valamint az ülésteremben, ezért a perben azok eltávolítását szeretné elérni. Az udvarhelyi zászlóperben hamarosan döntés várható.

Lustának semmiképpen nem nevezhető Dan Tanasă, hiszen (a teljesség igénye nélkül) pert indított Csíkrákos, Csíkszereda, Csíkdánfalva, Csíkkozmás, Gyergyószentmiklós, Korond, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Madéfalva, Felsőboldogfalva önkormányzata, valamint Hargita Megye Tanácsa ellen, továbbá kérelmeket nyújtott be Sepsiszentgyörgy, Csíkcsicsó, Gyergyóditró, Makfalva, Csíkszentdomokos önkormányzatához, illetve Kovászna Megye Tanácsához és a megye több településének polgármesteri hivatalához a magyar feliratok és székely zászlók ellen. Ez a lista csak bővül 2017 áprilisa óta, amikor először listáztuk azokat az eljárásokat, amelyeket Tanasă egyesülete kezdeményezett.

Nem mindig sürgős az eljárás

Furcsa mód az általa kezdeményezett bírósági eljárások előbb-utóbb jogerőre emelkednek, de nem mondható el ugyanez a Dan Tanasă ellen indított perek esetében.

Még 2016 elején a legfelsőbb bírósághoz fordult Kis Péter Spanyolországban élő román állampolgár, aki erőszakra és gyűlöletre való bujtogatással vádolja a magyarság körében hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă bloggert, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetőjét.

Kis Péter kivizsgálást sürgetett, és arra hívta fel Románia főügyészének figyelmét, hogy a román fejedelemségek egyesülésének január 24-ei évfordulóját nem sértheti a Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának homlokzatára kitűzött gyászlobogó, amelyet a város egyik díszpolgárának tiszteletére vontak fel, s amelyet Tanasă úgy értelmezett, hogy a városháza nem tiszteli a román ünnepeket és szimbólumokat. Ezt a tiszteletet egyébként több mint húsz éve megadják a város díszpolgárainak. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéknek küldött levelében Kis Péter rámutatott: Tanasă nyilvános támadása magyarellenes, uszító hangvételű, gyűlöletkeltésre alkalmas. A panasznak azóta sincs semmi következménye.

De a Diszkriminációellenes Tanács is jócskán kifutott a kilencvennapos elbírálási határidőből azon panasz kapcsán, amelyet a gyergyószentmiklósi Árus Zsolt István nyújtott be Tanasă 2008 óta tartó gyűlöletkeltő tevékenysége miatt még 2017. április 4-én. Árus eltökélte, ha továbbra sem kap érdemi választ, bírósághoz fordul.

Hátszele, na az van

Ha végigkövetjük Dan Tanasă Facebook-profilját, megnézzük a keresztlájkokat, a posztolások idejét, összeáll a kép: napi kapcsolatban van a magyarlakta megyék egykori és jelenlegi román prefektusaival, a Kovászna megyei fogyasztóvédelem vezetőjével, Ioan Selejan egykori székelyföldi ortodox püspökkel, az érintett megyékben lakó románok különféle szervezeteivel, de a magyarellenes megnyilvánulásokról hírhedt tévéadóknak is gyakori vendége.

A bloggert „áldásos tevékenységéért” valóságos díjeső is megtalálta az elmúlt években: a Hargita–Kovászna megyei románok védelmében kifejtett bátorságáért a Voiculescu család alapítványa 50 ezer lejes pénzjutalommal járó elismerésben részesítette, megkapta a szabad sajtóért kifejtett Bátorság-díjat, valamint a Hargita–Kovászna–Maros megyei románok civil fórumának elismerő oklevelét is.

A Ceaușescu-rendszer egykori működtetőjéből lett médiamágnás és nagyvállalkozó oligarcháról, Dan Voiculescuról jó tudni, hogy az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádemelése nyomán tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Voiculescu médiatermékeinek, így például az Antena 3 televízió nem éppen magyarbarátságáról híres beszélgetőműsorainak is gyakori vendége Tanasă.

Nem hagyjuk annyiban

Tanasă és egyesülete magyarellenes és gyűlöletkeltő tevékenységének gyanúja miatt az Udvarhelyi Híradó a kolozsvári jogvédő egyesülettől kért és kapott támogatást.

Jogi szempontok alapján igyekszünk átvilágítani Dan Tanasă kereseteit, beadványait, megnyilvánulásait, s minden olyan esetben, amelyben felmerül a gyűlöletkeltés és magyarellenesség gyanúja, panaszt teszünk.

Ki is Dan Tanasă?

A nyolcvanas években, a Ceaușescu-féle iparosításkor Moldvából Sepsiszentgyörgyre betelepített egyszerű román munkásszülők gyereke. Ő már a székelyföldi településen született, ott végzett (román nyelvű) középiskolát, aztán Facebook-profilja szerint a brassói Transilvania Egyetem pszichológia és neveléstudományi karán diplomázott, majd 2011-ben mesterfokozatot szerzett kommunikációból és PR-ból. Szakdolgozata a Románia és a románok a romániai magyar nyelvű sajtóban címet viselte. Saját bevallása szerint 2008 óta ír „az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt által irányított helyi önkormányzatok vaskos visszaéléseiről”, amelyeket Hargita és Kovászna megye román lakosai ellen követnek el.

(Cikkünkhöz szó szerinti szemelvényeket is használtunk az Udvarhelyi Híradó, Krónika, Székelyhon és Magyar Nemzet vonatkozó írásaiból.)

Szerző: Szőke László

Forrás: szekelyhon.ro

2017.09.18.