Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A parlamentben tavaly decemberben benyújtott székelyföldi területi autonómiastatútum-tervezet támogatására aláírásgyűjtést hirdetett a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezte – jelentette be keddi sajtótájékoztatón Kulcsár-Terza József, a párt megyei elnöke, parlamenti képviselő.

Kulcsár-Terza kifejtette, az ívekkel keddtől kezdődően egész Székelyföldön házról házra járnak. A döntést a Kovászna megyei elnökség hozta meg, ám abban bíznak, sikerül pártja egészét a kezdeményezés mellé állítani, illetve a többi politikai szervezet is az ügy mellé áll.

A kézjegyeket egy fél évig gyűjtik, majd benyújtják a román parlamentben. A politikus hozzátette, ha az aláírásoknak jogi érvényességük nincs is, ezzel támasztják alá, hogy az autonómia mellett az egész közösség kiáll.

Kulcsár-Terza szerint az aláírásgyűjtés akkor sem válik okafogyottá, ha időközben az általa benyújtott terveztet a román parlament „lesöpri”, hiszen azt újra be lehet nyújtani. Még három év van a mandátumomból, a dél-diroli autonómiatervezetet is több ízben beterjesztették – példázódott a polgári párti politikus. Kulcsár-Terza József ugyanakkor rámutatott, meglepték a háromszéki RMDSZ-es politikusok „szemrehányásai”, hogy nem kérte személyesen őket, támogassák aláírásukkal a benyújtott statútumot.

Elképzelhetetlen, hogy valaki nem tudott a szándékomról, benne volt a sajtóban, egy évig mondtam – szögezte le. Hozzátette, szeptember óta folyamatosan egyeztetett Kelemen Hunor szövetségi elnökkel és Korodi Attila frakcióvezetővel, a benyújtás időpontját, december 22-ét is közösen döntötték el. „Ne rajtam kérjék számon, ha kommunikációs hibák vannak az RMDSZ-ben” – mondta a sepsiszentgyörgyi politikus. Szerinte semmi sincs veszve, utólag is bárki az ügy mellé állhat. Kifejtette, SZNT-küldöttként annak a statútumát terjesztette be, az RMDSZ-MPP közös tervezetet a két szervezet közösen kell felvállalja.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: szekelyhon.ro

2018.01.24.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés