Politikai nyilatkozatként terjesztette be Kulcsár az SZNT-petíciót

Politikai nyilatkozat formájában terjesztette be a parlamentben, a Székely szabadság napján elfogadott petíciót Kulcsár Terza József parlamenti képviselő.

A képviselő lapunknak kifejtette, feliratkozott a napirendre, ám a kiszabott három percbe nem fért bele a petíció teljes szövege, részleteket nem akart kiragadni belőle – mert akkor csak annyit rögzítenek – így élve a házszabály biztosította jogával politikai nyilatkozatként iktatta a Marosvásárhelyen több ezer résztvevő által közfelkiáltással elfogadott petíciót.

A dokumentumot egyébként a Székely Nemzeti Tanács Románia kormányához és parlamentjéhez, valamint az államelnökhöz is eljuttatta. Mivel a petíció hűen tükrözi a Székely Szabadság Napján kinyilvánított népakaratot, amely ismételten Székelyföld területi autonómiája mellett foglalt állást, meggyőződésem, hogy ez a dokumentum is alapját képezheti annak a román politikai osztállyal történő, nacionalista felhangoktól mentes párbeszédnek, amely oly régóta várat magára.

Minderre most esély mutatkozik, különösen annak ismeretében, hogy a parlament szakbizottságaiban hamarosan napirendre kerül az elmúlt év decemberében törvénytervezet formájában benyújtott autonómia statútum” – szögezte le Kulcsár Terza József.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: szekelyhon.ro

2018.03.14.