Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Jövő héten ismét a képviselőház napirendjére kerül az autonómiastatútum, amelyet Kulcsár-Terza József iktatott tavaly decemberben. A politikus szerint látszik, hogy a román politikusok nem tudják pontosan, miről szól a tervezet.

Kétszeri halasztás után jövő héten harmadszor tűzi napirendre a képviselőház plénuma a székelyföldi területi autonómiát előirányzó, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő tavaly decemberben egyéni kezdeményezésként iktatott. A sepsiszentgyörgyi politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, az előző két alkalommal – legutóbb szerdán – nem került sor a vitára, mivel az ülés befejezése előtt nem jutottak el a napirendi pontig. „Jövő héten a napirenden a kilencedik helyen szerepel a statútum, de ez még változhat, bekerülhetnek újabb tervezetek eléje.

Szerintem előbb-utóbb sor kerül a vitára, nem várják meg, hogy május 21-ei határidő után hallgatólagosan átmenjen. Keresik a megfelelő pillanatot, hogy mikor tárgyaljanak a tervezetről a plénumban. Én felkészülten várom, hogy ez megtörténjen” – mondta a politikus.

Emlékeztetett, a képviselőház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága negatívan véleményezte március 27-én az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet, egy héttel korábban pedig a közigazgatási szakbizottság is elutasításra javasolta a képviselőház plénumának a statútumot. Kulcsár úgy véli, előrelépésnek nevezhető, hogy a törvénytervezet körüli vita során egyfajta írásos párbeszéd kezdődött a Székelyföld autonómiájáról, megismerhették a törvényhozási tanács elutasító érveit, amellyel szemben a parlament elé terjeszthették az SZNT érvrendszerét. Ugyanakkor azt is előrelépésnek nevezte, hogy a bizottsági ülésen két szociáldemokrata képviselő, és a nemzeti kisebbségek két politikusa tartózkodott, nem szavaztak a tervezet ellen.

„Látszik, hogy nem tudják pontosan miről van szó. A tervezet hatvan oldalas, nem olvasták el, ezért nem mennek bele a vitába.

Évekig a román sajtó azt sulykolta, hogy a területi autonómia határmódosítást jelent, most már óvatosabbak” – mondta Kulcsár-Terza József. A képviselő optimista, abban bízik hamarosan érdemben lehet tárgyalni a románokkal Székelyföld területi autonómiájáról, és nem kell újabb 28 évet várni, hogy az meg is valósuljon.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: kronika.ro

2018.04.05.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés