Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Kisebbfajta csodának tartja Árus Zsolt, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbüntette Dan Tanasăt és a Realitatea televíziót, ám mégsem felhőtlen az öröme.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács egyenként 2000 lejes büntetést rótt ki a magyarellenes feljelentéseiről ismert bloggerre, Dan Tanasăre, illetve a bukaresti székhelyű Realitatea Media Rt.-re. A határozatokat Árus Zsolt panaszai nyomán hozták meg: Tanasăt még tavaly áprilisban, a Realitateát működtető sajtótrösztöt pedig idén januárban jelentette fel a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke. Mindkét bepanaszolt esetében Árus azt nehezményezte, hogy „az egész romániai magyar közösséget diszkriminálták, uszítottak, igencsak eredményes módon, sértő és gyűlölködő hozzászólások egész sorát kiváltva”, melyekből bőséges válogatást is mellékelt a panaszokhoz.

Árus Zsolt kisebbfajta csodának nevezte a bírságok kiszabását, ugyanakkor fájlalja a diszkriminációellenes tanács időhúzását egyrészt a döntéshozatalban, másrészt annak kiközlésében, azt gyanítva, a határozat megszületéséhez köze volt az általa eszközölt, „büntetőpanasszal való fenyegetésnek” is. Emellett túlzott kedvezménynek tartja azt, hogy kérése ellenére nem kötelezik a bepanaszoltakat a határozat közzétételére a sajtóban.

Azt sem tartja rendjén, hogy nem kötelezték az uszító szövegek eltávolítását a honlapokról, illetve Facebook-oldalakról. Csupán Tanasă felé van egy ajánlás: tegyen lépéseket a tartalmak eltávolítása érdekében.

Árus a büntetés mértékével sem elégedett. „Tekintettel arra, hogy a diszkrimináció egy egész közösséget érintett, a kiszabható bírság 2000 és 100 ezer lej között van. Ennek a minimumát szabták ki, holott a törvény értelmében is súlyosbító tényező az, ha a diszkrimináció több szempontból is megvalósul, márpedig itt nyelvi és nemzetiségi alapon is diszkrimináltak, ráadásul folytatólagosan. Tehát elvárható lett volna egy súlyosabb büntetés, aminek némi elrettentő jellege is lehetne a jövőre nézve” – fogalmazott a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke. Árus szerint mindezek ellenére is érdemes panaszt tenni a hasonló esetekben.

Szerző: Balázs Katalin

Forrás: szekelyhon.ro

2018.08.22.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés