Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Újból felháborodást váltott ki a román politikusok köré­ben Tőkés László nyilatkozata, amelyben az európai parlamenti képviselő a székely szabadság napján zajlott marosvásárhelyi tüntetés kapcsán a romániai magyarok követeléseire, Székelyföld autonómiaigényére hívta fel a figyelmet hétfő este Strasbourgban az EP plenáris ülésén az egyperces felszólalások sorában.

Tőkés László arról beszélt, hogy „a román államnacionalizmus asszimilációs és betelepítési politikája következtében Erdély és Székely­föld magyarsága saját szülőhazájában már-már a krími tatárokéhoz hasonló helyzetbe jutott”. Kifejtette: a magyar közösség a megmaradást és a jövő biztosítékát az autonómiában látja, ennek eléréséhez az Európai Parla­ment és a más európai intézmények segítségét kérte. A román ellenzéki pártok – a demokrata-liberálisok és a liberálisok egyaránt –, valamint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök is heves támadást intézett kijelentései miatt Tőkés László ellen.

Tőkés Lászlónak a Krím félsziget és a Székelyföld közti párhuzamára elsőként Crin Antonescu reagált. A liberális pártelnök szerint az EP-képviselő kijelentése „botrányos és aggasztó”, és hozzátette, erről Traian Băsescut, Monica Macovei-t, Emil Bocot és mindazokat kellene kérdezni, akik az EP-ben „kiálltak, sőt, egyazon politikai családhoz való tartozás okán hozzájárultak Tőkés előléptetéséhez”. A Demokrata Liberális Párt (DLP) közleményben szólítja fel Tőkés Lászlót, sürgősen vonja vissza „felelőtlen és szélsőséges kijelentéseit”, hiszen az Európai Uniót „nem lehet szélsőségesekkel felépíteni”.

A közlemény szerint a DLP határozottan elítéli az EP-képviselő felelőtlen kijelentését, a párt úgy értékeli, „a szélsőségesség minden demokratikus állam számára veszélyt jelent, különösképp a jelenlegi politikai helyzetben”. A kiadványt aláíró Anca Boagiu hozzáteszi, a DLP továbbra is a jogállamiságért, Románia egységéért és területe sérthetetlenségéért, illetve nemzetiségüktől függetlenül az összes román állampolgár jogaiért fog síkraszállni.

A maga során Victor Ponta kormányfő sem hagyhatta szó nélkül Tőkés László felszólalását, arra a kérdésre, hogy összehasonlítható-e a krími tatárok és a romániai magyarok helyzete, azt válaszolta: „azt hiszem, (Tőkésnek) fogalma sincs, hol található Krímea”. A kormányfő méltányolta, hogy az RMDSZ nem vette fel EP-jelöltlistájára Tőkés Lászlót, és azt is, hogy az RMDSZ elnöke elhatárolódott a szélsőségesektől, „a korrektség jegyében” azonban felhívta a figyelmet, hogy „nekünk is megvannak a szélsőségeseink, akik esténként a televízióban éppúgy beszélnek, mint Tőkés, csak román nyelven. Tehát figyeljünk a mieinkre, és természetesen büntessük meg az övéiket” – mondta Ponta.

Az EP hétfő esti plenáris ülésén Sógor Csaba is felszólalt, felidézve, a közel másfél milliós romániai magyarság több évtizede megfogalmazta azt az igényét, hogy Székelyföld sajátos stá­tusú régiót képezzen, Románia területi integritását tiszteletben tartva nagyobb döntéshozatali jogosítványokat kaphasson. „A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a különböző autonómiaformák nagyban elősegítik az etnikumok közötti békés és harmonikus együttműködést. A marosvásárhelyi tüntetés üzenete az, hogy a Romániában élő magyarok helyzete kapcsán még számos tisztázatlan kérdés van, a közösség pedig békés hangot ad elégedetlenségének, és párbeszédre kéri a kormányt” – mondta az RMDSZ-es politikus.

Forrás: 3szek.ro

2014.03.12.

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés