Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Tizenegy kihágásért összesen 36 ezer lej bírságot szabtak ki a március 10-i, Székely szabadság napja nevű autonómiatüntetés részvevőire – közölte kedden a Maros Megyei Csendőrség.

A közlemény szerint azokat büntették, akik dulakodtak a csendőrökkel és akadályozták a forgalmat a városban „az engedély nélküli felvonuláson”. Összesen tizenegy személyt bírságolták meg, három személy ellen pedig bűnvádi eljárás beindítását is kezdeményezték a hatóságok. Utóbbiakat hivatalos személy elleni erőszak alkalmazásával, közbiztonságra veszélyes eszközök és robbanószerek birtoklásával gyanúsítják.

Izsák: fellebbezni fogok

A tüntetés főszervezője, Izsák Balázs brutális összegű, 12 ezer lejes büntetést kapott. A Székely Nemzeti Tanács elnöke kedden a maszol.ro-nak elmondta: nem fizeti ki a bírságot, és fellebbezni fog a bíróságon, mert az eljárást jogszerűtlennek tartja.

Izsák Balázs már kézhez kapta a büntetésekről szóló jegyzőkönyvet. A dokumentum szerint összesen három kihágásért bírságoltak a csendőrök. A legnagyobb összegű büntetés 8000 lej, amelyet a gyülekezési törvény megszegése miatt szabtak ki az SZNT elnökére. A jogszabály ugyanis tiltja a "bejelentetlen köztéri rendezvényeket".

Izsák Balázs szerint ez a bírság törvénytelen, hiszen az SZNT előzetesen bejelentette a március 10-i marosvásárhelyi utcai megmozdulást. "Bejelentettük a városházán, ahol iktattuk, és betiltás nem volt. A szervezők a mai napig nem kaptak érvényes betiltó határozatot" – szögezte le. Hozzátette, Corneliu Grosu Maros megyei prefektus maga is elismerte legutóbbi, múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a polgármesteri hivatal nem bocsátott ki semmilyen tiltó határozatot.

A szervezőket azzal is vádolják, hogy nem tartották be a felvonulás tervezett útvonalát és időtartamát. Emiatt 3000 lejes bírságot szabtak ki a csendőrök. "Mi tökéletesen azon az útvonalon haladtunk, amelyet előzőleg közöltünk a hatóságokkal. Az időtartamat is betartottuk" – mondta erről Izsák.

Végezetül 1000 lejre büntették a szervezőket a jegyzőkönyv szerint azért, mert nem szakították félbe a felvonulást, amikor "rendbontó elemeket" észleltek a tömegben, amelyek akadályozták a forgalmat és veszélyeztették a résztvevők és a városlakók testi épségét. "Ha a felvonulás során egyesek leléptek a járdáról és esetleg akadályozták a forgalmat, akkor ezeket az eseteket külön-külön ki kell vizsgálni. Hogy lehet egy ekkora demonstrációt félbeszakítani?" – fogalmazott az SZNT elnöke.

2014.03.18.

Forrás: maszol.ro

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés