Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Kelemen Hunor szerint taktikai okokból késik az RMDSZ székelyföldi autonómiastatútum-tervezete. Az RMDSZ elnöke azt is elmondta: a szövetség a politikusaira bízza, hogy részt vesznek-e a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-i marosvásárhelyi tömegrendezvényén, a székely sza­badság napján, és később alakítja ki álláspontját az SZNT autonómiapárti határozattervezetéről.

Kelemen Hunor az RMDSZ szakértői által készített székelyföldi autonómiastatútum-tervezetről elmondta, azt akár holnap is közvitára bocsáthatnák, de várják, hogy a jelenlegi alkotmányhoz igazított változatra vagy a készülő, módosított alaptörvényhez igazított verzióra lesz-e szükség. A két változat kismértékben különbözik egymástól, a készülő új alkotmányra szabott változat arra a tervezett alkotmányos tételre van tekintettel, mely szerint közigazgatási alrégiók is létrehozhatók Romániában. Az RMDSZ elnöke elmondta: a tervezet közvitára bocsátásával mindenképpen meg szeretné várni, hogy az alkotmánybíróság elfogadja-e az alkotmánymódosítás tervezetét, vagy visszaküldi azt a parlamentbe.

Kelemen Hunor azt is meg­jegyezte, hogy elsőként a Ma­gyar Polgári Pártnak mutatják meg a tervezetet, hogy az alakulat kialakíthassa álláspontját. Nyomatékosította: a tavaszi parlamenti ülésszak során mindenképp beterjesztik a törvénytervezetet, de előtte közvitára bocsátják a szöveget. Mint ismert, Kele­men korábban december végére, majd január végére ígérte a tervezet közvitára bocsátását.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta: politikusainak belátására bízza, hogy részt vesznek-e a Székely Nemzeti Tanács által szervezett szé­kely szabadság napján már­cius 10-én Marosvásárhelyen. Még nem tudja, hogy ő maga elmegy-e a rendezvényre, ugyanis az azt megelőző napokon az Európai Néppárt kongresszusán vesz részt, és megtörténhet, hogy az eseményt követő egyeztetések március 10-ig is elnyúlnak. Hangsúlyozta továbbá: a rendezvényt szervező SZNT-nek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy tartsa távol a pártpolitikát a rendezvénytől, és ne hangozzanak el RMDSZ-t sértő kijelentések. Azt is meg­jegyezte, ha az SZNT valamilyen nyilatkozatot akarna elfogadtatni az összegyűltekkel, igényt tartanak arra, hogy a dokumentum szövegét közösen dolgozzák ki.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, a szövetség később alakítja ki véleményét az SZNT arra vonatkozó javaslatával kapcsolatban, hogy a székelyföldi települési önkormányzatok fogadjanak el autonómiapárti határozatokat. Hozzátette, az álláspont kialakításánál jelentős súllyal esik majd latba, hogy miképpen véleményezi a tervezetet az RMDSZ-en belül működő Székelyföldi Regionális Önkor­mányzati Tanács. Meg­­jegyezte: többször is tárgyalt a tervezett önkormányzati határozatokról Izsák Balázs SZNT-elnökkel, és kétségei vannak afelől, hogy ez-e a megfelelő útja az akarat kinyilvánításának. „Ha csupán arra jók ezek a határozatok, hogy az önkormányzatok elfogadják, aztán a prefektus megtámadja, a közigazgatási bíróság pedig érvényteleníti ezeket, akkor pótcselekvés az egész” – vélekedett Ke­lemen Hunor.

 

Forrás: 3szek.ro, 2014.02.14.

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés