Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Közvitára bocsátották a Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő által tavaly decemberben egyéni törvényjavaslatként iktatott autonómiatervezetet, amelyet a parlament honlapján lehet tanulmányozni, illetve amelyhez március 6-áig lehet hozzászólni, és módosításokat javasolni.

A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa megkeresésünkre elmondta: a kormánynak és a parlament törvényhozói tanácsának február 26-áig kell véleményeznie a statútumot, amelyet a közvita lezárása után a képviselőház szakbizottságai vitatnak meg.

Kulcsár-Terza számításai szerint a tervezetet a tavaszi parlamenti ülésszak folyamán tűzik a képviselőház napirendjére, a dokumentumot ugyanakkor mindkét háznak el kell fogadnia. A képviselő hangsúlyozta: az ügyet nem lehet eltussolni, hiszen ha 45 munkanap után nem tűzik napirendre, a tervezet hallgatólagosan átmegy.

Kulcsár-Terza reméli, hogy a szakbizottságokban és a plénumban is „normális hangvételű” vita bontakozik ki az autonómiastatútumról. Az a cél, hogy létrejöjjön a párbeszéd, tárgyalni tudjunk, elmondhassuk, hogy mi mit akarunk, és megértessük, az autonómia nem jelent határmódosítást – szögezte le a képviselő.

Az MPP politikusa – aki az RMDSZ listáján jutott be a parlamentbe – nem a polgári párt és a szövetség közös, hanem a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által összeállított autonómiatervezetet iktatta a parlamentben egyéni javaslatként.

Később azonban Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki képviselője és Fejér László Ödön szenátor is azt nyilatkozta lapunknak, hogy aláírták volna a kezdeményezést, de Kulcsár-Terza nem kereste meg őket ez ügyben formálisan.

Az RMDSZ és az MPP politikusai egyébként az alkotmányossági akadályok miatt nem sok esélyt látnak arra, hogy a tervezetről érdemi vitát lehet folytatni. Szerintük az önrendelkezéshez kétlépcsős folyamat vezet: előbb módosítani kell az alaptörvényt, majd jöhet s törvényhozási folyamat.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője korábban arra a kérdésünkre, hogy ha a helyzet úgy hozza, megszavazzák-e a tervezetet, mindössze annyit mondott: részt vesznek a vitában, és elmondják az érvrendszerüket a közösségi jogok érvényesítéséről, az autonóm intézményrendszer fontosságáról. Az SZNT statútuma egyébként már kétszer is megjárta a parlamentet, mindkét esetben vita nélkül elutasították.

Szerző: Bíró Blanka

Forrás: szekelyhon.ro

2018.02.21.

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés