Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSz) kezdeményezésére immár kanadai politikusok is megismerhették az erdélyi magyarságot érintő emberi jogi problémákat, valamint a Székely Autonómia ügyét. Sőt, 2014 március 5-én a kanadai parlament ülésén Paul Dewar képviselő hivatalosan is benyújtotta azt az indítványt, amelyben kanadai magyarok arra kérik a kanadai kormányt, hogy gyakoroljon nyomást Romániára az erdélyi magyarok emberi jogainak gyakorlati érvényesítéséért. Eközben 11 kanadai magyar központban mutattak be egy dokumentumfilmet az erdélyi magyarság kommunizmus éveiben elszenvedett üldöztetéséről, valamint Ottawában és Torontóban tüntetést szerveztek a Székely Szabadság napjához kapcsolódóan.

A kanadai parlamentben benyújtott indítványt a 65 kanadai magyar szervezet által alapított Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSz) kezdeményezte és fogalmazta meg. Ezt több, mint 600 kanadai állampolgár támogatta aláírásával az elmúlt két hétben többek között Edmontonból, Calgaryból, Kitchenerből, Torontóbol, Ottawából és Montrealból. A beadvány 4 pontban kéri a kanadai kormányt arra, hogy diplomáciai csatornáin keresztül gyakoroljon nyomást Romániára az emberi jogok nemcsak törvénybe foglalása, hanem gyakorlati alkalmazása terén is, valamint hogy kezdjen párbeszédet a Székely Autonómiáról.

A beadvány politikai pártok feletti jellegét jól mutatja, hogy mind a kormányzó Konzervatív Párt, mind pedig az ellenzék két legnagyobb pártját alkotó Nemzeti Demokrata Párt (NDP) valamint a Liberálisok egy-egy parlamenti képviselője is vállalta annak benyújtását a Parlamentben. Ezek közül Paul Dewar NDP-s képviselő beadványa ment át a leghamarabb a szükséges átfutási időn, és március 5-én (szerdán) hivatalosan is a parlament elé került s lett jegyzőkönyvezve 412-1977 szám alatt. Mivel a parlament március 7-én kéthetetes szünetre vonult, így a parlamenti ülésszak újbóli megkezdése után várható a konzervatív és liberális képviselők által egyébként már benyújtott indítvány hivatalos bemutatása a parlament előtt. Az érvényes szabályok szerint a kanadai kormánynak 45 napja van reagálni a beadványra.

Ez mellett a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége országos jellegű, 11 kanadai várost érintő filmvetítést szervezett, amely során Petényi Katalin és Kabay Barna “Szigorúan ellenőrzőtt életek” c. dokumnetumfilm-trilógiájának második része került levetítésre a helyi magyar központokban. Ez az erdélyi magyarság üldöztetését mutatja be a kommunizmus évtizedei alatt Márton Áron katolikus püspök és Tőkés László református lelkész életútjára összpontosítva. A filmbemutatót négy helyszínen két hazai szakértő, az ausztriai Linzből érkezett Dr. Vencser László katolikus lelkipásztor – akit maga Márton Áron püspök szentelt pappá 1971-ben, – valamint Varga Gabriella újságíró, a budapesti Jakab Antal Keresztény Kör elnöke és a dokumentumfilm-trilógia sajtóreferense mutatott be. Az országos filmbemutató fővédnöke Dr. Pordány László ottawai nagykövet volt.

A Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyre tervezett tömegmegmozdulást támogatva a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége március 7-én Ottawában szervezett felvonulást, amelyen az emberi jogok kanadai emlékművétől a kanadai szövetségi parlamentig vonult a 30 lelkes emberből álló csoport a metsző téli hidegben. Mindkét helyszínen Dr. Vencser László atya mondott imát, a parlament előtt pedig felolvasásra került a már benyújtott beadvány szövege, a Székely Nemzeti Tanács felhívása a világ közvéleményéhez , valamint David Kilgour volt parlamenti képviselő és Paul Dewar jelenlegi képviselő üdvözlő sorai. Paul Dewar üzenetében leszögezte, hogy örömmel támogatja az emberi jogokért való harcot világszerte, köztük Romániában is, mert „a kisebbségi jogok emberi jogok”. A felvonuló tömegben egyébként ott volt a kanadai ukránok képviselője is, szolidartitást vállalva az erdélyi magyarság ügyével s aláírásával is támogatva a KMOSz beadványát. Ez mellett még Torontóban került sor tüntetésre a Román Konzulátus előtt március 9-én, vasárnap, a Székely-Magyar Kanadai Egyesület szervezésében.

Forrás: kmosz.org

2014.03.11.

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés