Kiemelt híreink

Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága - 2019. február 23.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága február 23-i sepsiszentgyörgyi ülésén megerősítette a Székely Nemzeti Tanács alapításakor megfogalmazott elvek és célok melletti töretlen elkötelezettségét, egységét.

Bővebben:

Megerősítette az erdélyi önrendelkezés iránti igényt Marosvásárhelyen tartott együttes ülésén a két nemzeti tanács

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. Az együttes ülésen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Bővebben:

Ismét őrtüzek gyúlnak az autonómiáért – a székely közösség összefogására számít az SZNT

Kitartó a Székely Nemzeti Tanács: ismét lármafák meggyújtására szólítja fel a székely közösséget. A vasárnapra szóló felhívás részeként ugyanakkor közös imára kérik fel a magyar keresztény gyülekezeteket.

Bővebben:

NEA

Médiapartnereink

 

Main Menu

Támogatóink

Bűnvádi panaszt emelt az ügyészségen a magyarellenes akcióiról ismert Bogdan Diaconu Izsák Balázs, a hétfői marosvásárhelyi megemlékezés és autonómiatüntetés főszervezője ellen – közölte a Realitatea TV. Feljelentésében a szociáldemokrata képviselő az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlettel, diszkriminációra való uszítással és bűncselekményekre való felbujtással vádolja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét.

A román politikus szerint az SZNT törvénytelen demonstrációt szervezett Marosvásárhelyen. Felidézte, hogy Izsák Balázs a polgármesteri hivatal korábbi tiltása ellenére „polgári sétára” szólította fel a székely vértanúk obeliszkjénél megemlékező tömeget. Az obeliszktől a főtérig vonuló tüntetők szerinte románellenes jelszavakat skandáltak, „zászlórudakkal és kardokkal fenyegették meg” a csendőröket.

Diaconescu szerint azonban Izsák „fő bűne” az, hogy nyilvánosan Székelyföld területi autonómiáját követelte. Ez szerinte „nyilvánvalóan” a román alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérletnek minősíthető.

Izsák Balázs a maszol.ro-nak adott keddi interjúban elmondta: fenntartja, hogy a felvonulás törvényes volt, és közölte, hogy az SZNT jogi lépéseket fontolgat a tiltó polgármesteri határozat miatt.

Kedd este közleményt adott ki, amely szerint tiltásra, korlátozásra nem lehet párbeszédet építeni, annak csakis a nem kívánt, kisszámú, ám a zavarkeltésben hatékony szélsőséges elemek megjelenése lehet a következménye. „A szervezők nevében egyformán elhatárolódunk az alapvető emberi jogokat sértő, valamint a békétlenséget, ellenségeskedést szító magatartástól" – olvasható állásfoglalásában.

Forrás: maszol.ro

2014.03.12.

 

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Képek

Kereső

Bejelentkezés